torsdag 19 augusti 2010

Den nya blandstaden på Backaplan

Byggplanerna för Backaområdet på Hisingen har pågått under lång tid och det har skett möten och information under denna tid vilket inte är så vanligt men mycket positivt. Vi har framfört åsikter om utformningen.

Vi blev förvånade när vi fick se den fördjupade översiktsplanen där vägar med stora trafikflöden gick genom och nära det planerade området. Eftersom alla partier var överens om att området skulle rustas upp och omvandlas till blandstad samt ta tillvara områdets centrala läge i staden och föreslå en hållbar struktur kunde vi inte acceptera de utritade vägarna. Omvandlingen till tät blandstad av citykaraktär där kollektivtrafiken är effektiv och nära är det vi vill uppnå. Att då samtidigt leda in stora trafikflöden genom området är oacceptabelt.

Miljöpartiet skrev ett yrkande som s och v ställde sig bakom och som vi beslutade om på gårdagens kommunstyrelsemöte.

Det fortsatta arbetet med den fördjupade översiktsplanen ska genomsyras av ett tydligt barn-ungdoms-jämställdhetsperspektiv och det ska finnas en tydlig koppling till det arbetet som bedrivs inom det sociala programmet kallat S2020. Det är också viktigt att trafikflödena ses över och att grönområdena planeras med hänsyn tagen till klimatanpassningen. Dessutom skall planen lämnas över till gruppen för Centrala Älvstaden som ska återredovisa sitt arbete till kommunstyrelsen.

Nu återstår att invänta resultat. Det känns ändå bra att ha fått majoritet för yrkandet. Biltrafikflödena från Torslandaområdet är de som ställer till problem men vägar kan dras på och utformas på ett helt annat sätt.

7 kommentarer:

  1. Superbra jobbat. Trafikleder i centrum hör inte hemma i en grön stad.

    /emmali

    SvaraRadera
  2. På din beskrivning låter det som att ni ändrar ÖP för att göra Backaplan till en genomsnittlig förort. Massa "grönska" (menlösa små plättar givetvis), återvändsgator och bilfria områden men ack så dött och tråkigt.

    Extremt populära områden som ex Linnéstaden har ett flertal "trafikleder". (Linnégatan, Över husar, 1:sta Långatan etc) etc vilket ger en stor genomströmning av bilburna *människor* som möjliggör större handel och utbud.

    Ni kommer bara skapa ännu ett område som många bara passerar förbi på "leden", aldrig igenom. Se exemplen Eriksberg, Sannegårdshamnen etc.

    Ps. Jag bor i masthugget har inte ens bil!

    SvaraRadera
  3. Japp, Anonym har helt rätt. Viljan att ta bort trafiken från staden är det som skapar trista och livlösa områden. Dvs förortskänsla. Trafiken måste ju fram ändå någonstans och man kommer då istället att samla genomfartstrafiken på en enda trafikled som bullrar och har höga hastigeheter. En VÄG, till skillnad från det som kallas GATOR där trafiken silar igenom med låga hastigheter. Nej, Miljöpartiet bör tänka om i den här frågan. Ni är omoderna.

    SvaraRadera
  4. Kia skärp dig!!! Hur kan du och miljöpartiet i göteborg ens tänka er att samarbeta med dom borgerliga partierna? Ni borde skämmas!!! Säger som maria wetterstrand. Tio nya kärnkraftverk, utförsäkring av sjuka och en borgerlig miljöpolitik som är under all kritik. Hur skulle miljöpartiet kunna sammarbeta med dom borgerliga partierna under dessa premisser? Dessutom kom det idag en undersökning som visade att hela 53% utav mp-väljarna säger nej (och 34% ja) till ett samarbete med alliansen på riksplanet.. varför skulle mp-väljarna i Göteborg tycka annorlunda och vara för att mp samarbetar med dom borgerliga partierna??? / En besviken mp-väljare

    SvaraRadera
  5. Hej,
    Väljer ni att samarbeta med moderaterna så har jag lagt min röst på er för sista gången.
    //Anders

    SvaraRadera
  6. Förhoppningsvis så tar S & M tag i situationen och kickar ut MP som bara verkar gotta sig i situationen som uppstått. Nej ett sånt miljöparti behöver vi ej i Göteborg.

    SvaraRadera
  7. Håller med Anders. Kommer ALDRIG mer rösta på miljöpartiet här i Göteborg om ni sammarbetar med moderaterna. På riksnivå har Maria wetterstrand som tur väl är iallafall haft vett nog att inte sammarbeta med alliansen. Nej miljöpartiet i Göteborg om ni för två veckor sedan hade medlemsrekord så lär ni snart få känna av hur det är att ha dom lägsta medlemssiffrorna någonsin. För just nu sköter ni er katastrofalt dåligt. Men fortsätt för guds skull att gotta er åt situationen medans ni fortfarande kan...

    SvaraRadera