tisdag 17 augusti 2010

Släpp in barnen i "Barnens Zoo" i Slottsskogen igen!

Barnens zoo i slottskogen är ett populärt utflyktsmål. Barnen fick tidigare inte endast titta på djuren som finns här utan även gå in och känna på och lukta på dem.

Efter ombyggnation av Barnens zoo i Slottsskogen i år kan inte längre barnen vistas inne bland djuren och klappa dem. För barnens förståelse och närhet till djuren anser jag att hägnen ska öppnas upp igen.

Jordbruksverket, som reglerar vad som föreskrivs för djurhållning, har inget regelverk som förbjuder verksamheter där barnen kan vistas bland djuren och klappa dem – så kallade klapphägn. Det är viktigt att barnen tvättar sina händer när de vistats där och att djuren kan få gå undan om de så behöver till en avskiljd plats. Båda dessa aspekter går att lösa i ett Barnens zoo.

Barnens långsiktiga förståelse och känsla för djur blir större om de kan få möta dem som
de kunde tidigare. Samtidigt ska djuren ha möjligheter att få vara ensamma om de vill.

Eftersom Park och Naturförvaltningen ser på den ekonomiska delen vilket troligtvis är skälet
till förändringen är vi naturligtvis beredda på en ekonomisk förstärkning så att det finns personal på vissa tider. Genom annonsering och skyltning blir det känt för allmänheten när barnen är välkomna.

Kopplingen till djur och natur är väsentligt för alla människor. Storstäderna måste ha tillgång till denna miljö. Det är ett kontinuerligt, hårt arbete att försvara grönområden och jordbruksmark i Göteborg. Övriga partier väljer exploatering före bevarande. Ibland är det svåra val när det gäller att bygga bostäder. Hittills har det funnits och finns ytor som är lämpliga för bostäder utan att det blir konflikter men ibland föreslår tjänstemän områden som inte är lämpliga och då blir det en politisk strid.

6 kommentarer:

  1. Problemet med en sån syn på naturen som du har Kia är att du tycker att naturen finns till för människan. Själv skulle jag inte kunna tänka mig ett värre öde än att bli klappdjur i ett zoo. Och hur kan du du tro att barn får en bra synd på djur. Om de bara får möta djuren på helt onaturliga villkor i ett zoo. Där djuren bara finns till för att tillfredsställa barnens behov. Djuren och naturen finns till för sin egen skull inte för att tillfredsställa sjuka behov hos stadsbor.

    Vill du att barn ska få en frisk syn på naturen ska de tas ut i skogen. Där finns inga djur att klappa på, men har man lite tur kanske man kan få skymta dem. Där lär man sig att ha verklig respekt för djuren och naturen. Bara då kan man lära sig att naturen och djuren inte är något som bara finns till för människan att använda hur den vill.

    Stäng slottsskogens djurpark! Den är ett monument av människans tro att vi kan göra hur vi vill med djuren och naturen.

    SvaraRadera
  2. Min syn på naturen, att naturen finns för sin egen skull, är grundmurad. Hur kan du uttala dig om den?

    På Barnens Zoo i Slottskogen finns INGA vilda djur utan endast domesticerade, dvs djur som sedan människor blev bofasta, har vistats tillsammans med människor. Det gäller t ex getter, grisar och kaniner. Var finns alltså dessa djur "naturligt"?

    Jag håller med dig om att vilda djur i naturen inte ska infångas utan att barn och vuxna ska studera dessa i sina naturliga element.

    SvaraRadera
  3. Detta fick mig att inse att Miljöpartiet inte är något för mig. Jag trodde ni var ett parti med en sjysst syn på djurs värde, men tydligen inte. Jag är verkligen djupt besviken!

    SvaraRadera
  4. Hej Kia,

    i denna frågan missar du helt djurens perspektiv. Barnens Zoo blev ett mycket trevligare ställe efter ombyggnaden!

    SvaraRadera
  5. När jag var liten var jag med föräldrarna och syster på Barnens zoo. Vi klappade en gris och tittade på kycklingar och klättrade i ett träd.

    Så länge barnen är snälla mot djuren, tycker jag barnens zoo är lika rimligt som att föda upp kor för mjölkens skull, eller att ha frigående utegående höns för äggens skull.

    SvaraRadera
  6. Även katter och hundar kan ses som vilda djur i fångenskap, som borde släppas fria.

    --- Ni som inte tycker om barnens zoo, vad tycker ni om tama katter och hundar? Är de också ett uttryck för "människans tro att vi kan göra hur vi vill med djuren och naturen"?

    SvaraRadera