tisdag 13 april 2010

Läkemedelsrester

Läkemedel av olika slag förekommer i stor mängd idag och konsumeras i många åldersgrupper. Från olika värktabletter, P-piller, östrogen till kvinnor i övergångsåldern, sjuka med specialdiagnoser och inte minst till alla gamla med ålderskrämpor. Restprodukterna hamnar i vårt avlopp och tyvärr har vi i dagens system ingen rening för dessa restprodukter utan de går ut i vattendrag och hav.

Forskning visar hur oerhört påverkande dessa ämnen är för levande biologiska varelser. Flera av ämnena påverkar könsfunktionen. Speciellt det manliga könet. Avståndet mellan anus och penis blir kortare och även penis blir vanskapt och tappar sin funktion. I det långsiktiga perspektivet är detta ett hot mot allt biologiskt liv. Läkemedelsindustrin har inte tagit ansvar för effekterna. Det borde ha införts ett produktansvar.

Mp har skrivit en motion där vi föreslår att en provanläggning för ozonrening ska uppföras på Göteborgs avloppsreningsverk. Denna rening ska vara effektiv och förhindra ämnesspridningen.

Tyvärr får vi inte med de andra partierna på detta förslag. Motionen behandlas i KF på torsdag. Ändå förespråkar även de en giftfri miljö men när det kommer till konkreta handlingar brister det. Ett år fick en amerikansk kvinna, Theo Colborn, Göteborgs Stads pris för Hållbar Utveckling på grund av sin bok och sina studier i ämnet, där hon slog larm om kemikaliebomben och läkemedelsresterna. Då var alla med och firade hennes insatser.

Idag fick Karin Pleijel och jag in en debattartikel i GP om problemet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar