onsdag 14 april 2010

Besök av miljöministern

Idag har miljöminister Andreas Carlgren besökt Länsstyrelsen och deltagit i ett klimat/miljöseminarium. Jag representerade Göteborgs kommun och satt med i en panel tillsammans med Andreas, Per-Olof Blom (VGR) och Kajsa Dahlsten (Västsvenska industri- och handelskammaren.

Personer som representerade många olika sektorer var där och berättade om framgångar och problem. Alltid intressant att lyssna på erfarenheter av hinder för hållbar utveckling. Äntligen är det ett företag som vill bygga vindkraftverk i regionen men då är det oerhört svårt att få lån på bankerna. De anser att det är ett riskprojekt. En annan svårighet när det gäller vindenergin är att det fortfarande är så oerhört krångligt att få tillstånd att uppföra verken. Speciellt flyget och militären bevakar sina områden på ett stelbent byråkratiskt sätt och det går inte att komma fram.

Dagen började emellertid överraskande. Claes Eriksson (komikern från Gbg.) framträdde med en fantastisk monolog, hämtad från nuvarande föreställning på Lorensbergs-teatern. Den handlade om hur djuren inte har någon talan och hur oansvarigt vi människor uppträder men
på ett komiskt/finurligt sätt. Landshövding Bäckström visade pedagogiskt upp olika fotavtryck av trä för att visa skillnaderna på jordklotet. Han påstod att vi människor till skillnad från djuren har förmåga till ansvarstagande. Ibland undrar jag om det stämmer. Vissa människor ja men som kollektiv nja.

Sammanfattningsvis var vi eniga om miljömålen och fortsatta ansträngningar men vi måste som sagt se till att riva hinder för den gröna omställningen samt få hjälp från staten både med ekonomiska bidrag och med lagstiftning samt med trilskande statliga organisationer/myndigheter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar