måndag 1 mars 2010

Löneklyftor i kommunen

Löneskillnaderna inom kommunen är stora. Speciellt när det gäller förvaltnings- och bolagschefer kontra barnskötare eller annan omsorgspersonal. Eftersom vi själva fastställer de högsta chefernas löner kan vi påverka dessa.

Miljöpartiet har i sitt lokala partiprogram framfört åsikten att ingen i kommunen ska ha mer än fyra gånger den med minst lön. Vänsterpartiet skrev en motion med samma innehåll och denna diskuterades på kommunfullmäktigemötet i torsdags. Alla övriga partier var emot förslaget och en intressant diskussion följde.

Att de borgerliga partierna inte vill hejda höga löner är ett känt faktum men att socialdemokraterna inte tyckte att det var ett problem förvånade mig. Jag trodde att hela rörelsen ansåg att höga löner drev på utvecklingen och att de ansåg att detta skapade större klyftor i samhället. Men så var det inte! Det sades klart och tydligt att höga löner inte var något problem! Jag blir oerhört förvånad. Eftersom hela löneprocessen går ut på att eventuella höjningar görs i procent blir det ju alltid de med höga löner som får mest dessutom har de ofta förmåner som till exempel bil, pension med mera.

Skälet till att vi inte kunde hejda höga löner var att då fick vi inte kompetenta personer. Det är en utbredd sanning som inte har något stöd i någon empirisk forskning. Jag hörde nyligen om en rapport som konstaterade att personer lade mer vikt vid arbetsuppgifter, arbetsmiljö, möjlighet till flexibla arbetstider, trivsel än med lönen. Den fick ju inte vara hur låg som helst mest avgörande var att de inte hade väsentligt mindre än andra med likadana uppgifter som var i närmiljön.

Jag tror inte att en lön på runt 100 000 kr/mån med automatik gör en person bättre lämpad eller mer seriöst arbetande än om lönen var runt 60 000 kr/mån.

Resultatet blir att den framtida lönesättningen av chefer inom kommunen kommer att ligga fortsatt högt vilket är till nackdel om syftet är att försöka göra något åt de stora skillnaderna mellan människor. Socialdemokraterna och arbetarrörelsen som de fortfarande kallar sig ska kanske upplysa sina medlemmar om denna hållning. Det är kanske en hel del som inte har förstått denna inställning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar