Göteborg har undertecknat ”Borgmästaravtalet” ett åtagande om lokal hållbar energi. Det gjordes i februari förra året. Städerna inom EU ska genomföra aktiviteter för att nå längre än EU:s mål för koldioxidutsläpp, formulera handlingsplaner för klimat- och energi samt regelbundet utvärdera och rapportera. Nu har vi upprättat en handlingsplan med åtgärder som behöver vidtas för att göteborgs Stad ska ha minskat sina koldioxidutsläpp fram till 2020. Beslutat av kommunstyrelsen den 17/3 2010.
Vi har också bildat en politisk styrgrupp under kommunstyrelsen för klimat- och miljö. Vi ansöker om bidrag för energieffektiviseringsavtal hos Energimyndigheten och vi ska upppdatera Göteborgs Energiplan från 2005.
För att nå de planerade koldioxidminskningarna krävs omfattande investeringar inom transport och bostadssektorn samt utbyggnad av anläggningar för produktion av biogas och förnyelsebar el.
EU-kommissionens ambition har varit att kunna lyfta fram ett mindre antal städer som skulle kunna fungera som spjutspets och inspiration för övriga och framstå som Benchmarks of Exellence. Av initiativet har blivit en lista på goda aktiviteter som städer gör. Kommissionen har också lagt till ett förslag om s.k ”Smart Cities” dvs att 25-30 städer i hela EU ska få dela på ca 11 miljarder Euro för att verkligen uppnå spetspositioner inom klimatarbetet. Städer som kan bli aktuella ska ha signerat Borgmästaravtalet. Svenska städer som skrivit på Borgmästaravtalet är förutom Gbg. även Stockholm, Malmö och ett antal mindre städer (28 st).
De områdena som är strategiska för Gbg. Är:
Minska elanvändningen i samhället
Minska värmebehovet
Minska fossila koldioxidutsläpp från trafiken
Öka den lokala produktionen av förnybar el
Öka andelen förnybara bränslen i den totala mixen
Ett tydliggörande av långsiktiga strategier är en förutsättning för goda resultat.
Det har nu gjorts ett detaljerat åtgärdsprogram som omfattar bla;
Bostäder, byggnader och lokaler (öka el-effektiviteten, minska oljeuppvärmning, renovera)
Transporter (förnybara bränslen, bränsleeffektivitet, lokalt producerad biogas)
Markplanering ( bättre kollektivtrafik, trängselavg., cykelbanor, högre P-avg., godstransporter)
Vindkraft,
Stadens alla förvaltningar/bolag är involverade men nu är det tydligt utpekat vem som har ansvar för att det verkligen blir av och kontrolleras vilket jag är oerhört nöjd med. Tidigare har miljö- och klimatarbetet varit spritt och en aning löst. Nu finns en fast hand över resultat och utveckling.
måndag 22 mars 2010
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar