måndag 8 mars 2010

Kamelior och Kuggen på Lindholmen

I fredags var jag på invigningen av Palmhusets utställning av Kamelior. En äldre del av Palmhuset har ”bofasta” kamelior som funnits där sedan 1800-talet. Fantastiska blommor på buskar och små träd. Samlingen hade väsentligt utökats av kamelior från Danmark. De hade fraktats på två långtradare och stod nu i sin prakt i den stora delen av växthuset.

Två skönsjungande artister av operamusik framträdde och höjde upp stämningen. Musiken strömmade ut över blommorna som lyste upp och gav vårkänslor. Två papegojliknande fåglar i varsin stor bur stod bredvid sångarna. Fåglarna tog också ton och sjöng en egen aria. Utställningen håller på ett par veckor så ta tillfället och besök Palmhuset. Det är sådana små upplevelser som vardagslycka handlar om.

I torsdags sattes byggstarten av ”Kuggen” ett runt hus ute på Lindholmen igång. Den ska vara en samlingsplats för universiteten/högskolorna, företagen och politiken. Att diskutera och lösa problemen på alla de utmaningar vi har framför oss för att få till stånd en hållbar utveckling.

Bland alla inbjudna gäster träffade jag en före detta rektor för Chalmers. Han var rektor för tjugo år sedan. Det är intressant att prata med personer som har erfarenhet och perspektiv från nu och då. Han tyckte inte det hänt tillräckligt på jämställdhetsområdet. Det är fortfarande för få tjejer som utbildar sig på Chalmers tekniska linjer. Vi diskuterade hur detta skulle kunna ändras. Mer måste göras på grund- och gymnasieskolan för att få tjejerna att förstå vad utbildningen betyder och vilka arbetsmöjligheter, inte minst som framtida chefer, de går miste om. Jag instämmer. Vi måste göra en kraftansträngning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar