måndag 18 januari 2010

Jägarlobbyn i Sverige är en bland de starkaste lobbyorganisationerna i Sverige. En av anledningarna är att jägarintresset finns bland ALLA i samhället. Från Kungen till den breda allmänheten. I riksdagen finns en intresseklubb för riksdagsledamöter för att få nya riksdagsledamöter att ansluta sig samt se till att inga inskränkningar i lagändringar görs. Jägarnas intresse skall tillfredsställas och är i vissa områden en viktig valfråga.

Nu har denna grupp fått sin vilja igenom som de länge insisterat på; att skjuta varg. Både jägarnas argument för att skjuta varg och genomförandet av avskjutningen är bedrövlig! Jag mår illa! Jag skäms att vi människor som tagit för oss så enormt av markområden och naturens resurser alltid måste påpeka att vissa djur ”är för många”. Vilka är det som egentligen är för många?? Nu vill jägarna som nått framgång i sina krav skjuta lo-djur som nästa jaktbyte. Detta får inte inträffa!

Om det av någon anledning måste ske skyddsjakt är det oerhört viktigt att naturvårdsverket använder personer med jaktlicens med speciell utbildning. Inte vanliga jägare med huvudsakliga intresset att döda vilda djur och speciellt rovdjur för att dessa stör älg, rådjur och jägarnas hundar.

Ett återkommande argument är att vargar river får/boskap. Men enligt de uppgifter jag fått hindras detta om ett elstängsel sätts upp. Det borde vara krav på fårägare där varg finns att de ska ha elstängsel. Att jägares hundar angrips är väl inte konstigt. Hundarna släpps iväg för att jaga de vilda djuren. Skulle inte dessa djur få försvara sig??

I tätortsnära natur här i Göteborg dyker det ganska ofta upp jägare, vilket är oerhört störande. På motionsspåret nära mitt hem kan jag när som helst och förstås mest intensivt vid älgjakten överraskas av skott. Istället för rekreation och tystnas drabbas jag av häftig hjärtklappning och obehag. Det borde vara förbjudet att jaga i tättbebyggt område.

1 kommentar:

  1. skjut dig själv istället gör nog många glada;)

    SvaraRadera