måndag 22 november 2010

Havet och hållbarhetspris

Förra veckan var jag upptagen med Göteborgs pris för Hållbar Utveckling. Årets tema är HAVET. Det var två män som fick dela på priset.

Randell Arauz från Costa Rica är marinbiolog som kämpar tillsammans med andra i en förening, för att få slut på stympandet av hajar. Hajfenor är populära ingredienser i soppor
i Thailand och Taiwan men just när dessa länder börjar inse det felaktiga i hanteringen, att skära loss fenorna från levande hajar och kasta hajkropparna i havet till en långsam död, är det Kinas efterfrågan som gör det lönande att fortsätta. Hajfenor är ett tecken på rikedom i Kina. Vid bröllop och fester där värdarna vill manifestera sin framgång i samhället är det hajfenor som serveras. Eftersom fler och fler kineser blir medelklass ökar efterfrågan kontinuerligt. Upplysa, utbilda och varna är ett giganstiskt arbete samtidigt som regler/förbud måste införas av länderna samt kontroll att dessa efterlevs. Randell har alltså lyckats någorlunda på hemmaplan men nu behöver han hjälp med resten.

Ken Sherman har i sin forskning kommit på ett sätt arbeta med skydd av havet genom att dela in havsområden i olika avgränsade förvaltningsområden. Inom varje område ska alla tre perspektiven vara med, ekologiskt, socialt och ekonomiskt i en förvaltningsplan. Idén har fått gehör i den amerikanska regeringen och har spridits till andra politiker/tjänstemän. Eftersom ett av problemen med havet är den FRIA rätten att utnyttja, är detta förslag en förändring i synsätt. Om detta arbetssätt började verkställas skulle sannolikt fler problem uppdagas men äntligen skulle också ett konkret arbete påbörjas.

Isabella Lövin,EU-parllamentariker mp, höll ett mycket bra tal och kronprinsessan Victoria delade ut priset.

Jag träffade pristagarna på en middag dagen före och fick tillfälle att prata med dem under flera timmar, vilket var mycket givande. Pristagarna genomförde flera seminarier under prisdagen och även dagen efter.

Idag har jag haft möte med KIMO vilket är kommuner runt västerhavet som vill skydda havet från alla föroreningar. Jag är ordförande i KIMO Sverige. Kommunerna är Helsingborg längs kusten till Tanum och Sotenäs. Alltså ett pärlband med kustkommuner. Vi försöker samordna med andra organisationer som har samma intresse och det är en hel del. Vi planerar samordnade kampanjer vilket skulle ge mer effekt utåt. Det finns en uppsjö med uppslag men tiden räcker inte till därför vore det bra att söka samarbete.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar