måndag 1 februari 2010

Manliga styrelser

Frågan om kvotering till styrelseuppdrag i både i privata och offentliga företag diskuteras och de borgerliga partierna vill inte införa kvotering.

Jag tycker att det självklart ska införas kvotering. Det huvudsakliga skälet är att det går alldeles för trögt att få in kvinnor. Jag vill inte vänta ytterligare år eftersom frågan ventilerats tillräckligt och tid har getts. Tid som inte har lett till den förändring som krävs.

Dessutom är det oerhört svårt att bryta upp gamla mansstrukturer som fortfarande finns. När jag sist deltog i Volvos årliga inbjudan satt jag tillsammans runt ett middagsbord med högre tjänstemän vid Volvo samt i Göteborgs kommun. Samtalsämnen var golf samt lunchträffar på Bachelors Club uppe vid Näckrosdammen. Det var tydligen ett ställe där alla herrarna träffades. Jag blev förvånad och undrade om inte kvinnor nuförtiden får vara med i denna gemenskap. Nej, inte på lunchträffarna när affärer diskuterades och kontakter knöts men vid kvällsmiddagar och andra kvällar med underhållande inslag var de välkomna. Jag blev mycket förvånad och började argumentera om att det i nutiden inte skulle få förekomma diskriminerande inslag med mera men de vidhöll att kvinnor INTE önskades vid lunchträffarna.

Är det då konstigt att män rekryterar och föreslår andra män? Nej, det är ju hela syftet med klubben och dess luncher.

Läser på nätet att Royal Bachelors club i Göteborg har samarbete med andra superklubbar för män i Stockholm, Sällskapet och Nya Sällskapet. För att bli medlem ska männen ha pengar eller en högt uppsatt position i samhället, helst både och. Den sammanlagda medlemslistan uppgår till 3 335 män. Det berättas också om att det en gång fanns en kvinnlig ambassadör på besök som säkert av misstag (namnsammanblandning) fick äta sin lunch ensam i trappuppgången bakom en skärm.

I dessa miljöer kan alltså herrarna vara i fred och skapa kontakter inom en sluten krets och kvinnorna portas!

Snacka om nödvändigheten av kvotering!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar