tisdag 9 februari 2010

Västerhavet

Idag har jag varit på informationsmöte om hur en Västerhavsvecka första veckan i juni skulle kunna planeras. En spännande sammankomst med många personer representerande olika organisationer. Att uppmärksamma västerhavet är en viktig uppgift eftersom havet har stor betydelse för oss i Västra Götaland och i synnerhet för kommunerna längs kusten.

Jag är ordförande i KIMO:Sverige= kommunernas internationella miljöorganisation. I denna organisation motarbetar vi alla miljöfarliga utsläpp till havet och medlemskommunerna är de som har anknytning till Västerhavet. Vi har haft kampanjer mot nedskräpningen ”Fishing for litter” och senast försökt uppmärksamma problemet med plast. All plast som hamnar i havet bryts inte ned utan hamnar längs stränderna eller sönderdelas i allt mindre delar i havet. Så kallad microplast. Denna microplast ansamlas i havets organismer. Den hamnar i fåglars och däggdjurs matsystem. När jag besökte ett fågelberg på Shetlandsöarna fanns det plast i fåglarnas reden och fåglarnas krävor var fulla av plast. De dog på grund av plasten.

Kimo Sverige gav en ung forskare i uppgift att ta fram fakta på hur det stod till med plastförekomsten utanför vår kust. Resultatet var att det var många plastpartiklar av miniformat även här. Kimo Sverige vill nu undersöka om inte de oerhört billiga och populära plasttamparna som alla båtägare använder kan ersättas med nedbrytbart naturmaterial. Det behövs ett tvärvetenskapligt arbete för detta. Forskningen måste undersöka bra ersättningsmaterial och uppmärksamhet mot problemet måste riktas mot användarna.

Västerhavsveckan ska ha temat miljö som bas och det är en bra arena för KIMO att berätta om
problembilden och hur vi alla som nyttjar havet har skyldigheter och ansvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar