torsdag 10 september 2009

Miljöarbete och arbetslöshet

Miljö- klimatarbetet
Göteborg är en decentraliserad stad med stadsdelsnämnder, fackförvaltningar och kommunala bolag. Inom alla dessa enheter sker mycket bra arbete inom såväl klimat- som miljöområdet. Överblicken och samordningen är desto sämre.

Göteborg har inget samlat material över arbetet och ingen samlad strategi. Det fanns en miljödelegation under kommunstyrelsen för många år sedan men den lades ner. Jag har saknat en sådan delegation men nu skapas en sådan igen. Kommunstyrelsen har godkänt bildandet. En politisk styrgrupp underställd kommunstyrelsen med representanter från samtliga partier i kommunstyrelsen ska påbörja arbetet tillsammans med stadskansliet och berörda tjänstemän. I uppdraget ingår även att ta fram handlingsplan och genomförandeplan utifrån målen i de internationella avtal vi skrivit under. Det ska bli spännande och det känns meningsfullt att sätta igång arbetet.

Arbetslösheten
Den senaste siffran för Göteborg är att det finns cirka 20 000 arbetslösa. Vi (mp, s) har avsatt 60 miljoner för insatser. Vi hoppas kunna starta ett Aktivitetscentrum för ungdomar med hjälp av EU-pengar.

Inom den kommunala skolan finns övertaliga lärare men antalet har sjunkit eftersom många har fått nya jobb. Kvar finns 14 gymnasielärare och 8 grundskolelärare.

Inom kommunen ökar arbetslösheten för vissa kategorier såsom lokalvårdare, elevassistenter/skolvärdar, administratörer och bussförare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar