måndag 9 november 2009

Luftmätningar

Luftmätning

2011 planeras en storsatsning på olika luftmätningar i Göteborg. Medverkande är bland andra Lunds Universitet, samt flera universitet från utlandet.

Idag har vi några fasta mätstationer och ett antal rörliga. Tyvärr överskrids värdena för kvävedioxid och partiklar i vissa områden till exempel i delar av Haga och i Gårda. Överlag har vi för stora utsläpp från biltrafiken och de större trafiklederna.

Jag skulle vilja ha fler fasta mätstationer men dessa är mycket dyra i inköp. Hisingen har ingen fast mätstation och på centrala Hisingen är nybyggnationen stor.

Det är inte enbart biltrafiken utan också sjöfarten som är stora utsläppslämnare. Sjöfarten använder billig tjockolja och förändring till bättre drivmedel går trögt dessutom är bränslet skattebefriat. Båtarna tillhörande Stenaterminalerna släpper ut dubbelt så mycket NOx som Rya och Renova Sävenäsanläggning gör tillsammans trots att man har el-anslutit fartygen i Majnabbeterminalen. Danmarksterminalen borde även den anslutas. Viktigt är också miljöbättre drivmedel – nu.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar